”Tää ystävyys ei raukene...”

 

Oli aika ”käteväemäntä”- olo, kun häärin keittiössä aamulla. Tiesin nimittäin saavani harvinaisen vieraan. Yritin loihtia kahvipöytään tarjottavaa niistä aineksista, mitä jääkaapissa sattui olemaan ja sainkin ykskaks aikaiseksi mustikkamuffinsseja, karpalokeksejä ja jauhelihapannarin. 

Kaikki oli keittiössä vielä iloisesti levällään, kun ovikello soi. Ystävä vuosien takaa saapui. Olemmehan toki viime aikoina nähneet muutaman kerran, mutta sitä ennen oli varmaan kahdenkymmenen vuoden tauko. Sitä taukoa ei muista olleenkaan, sillä niin hersyvää ja luontevaa on jutustelu ja niin tuttu ja turvallinen voi olla vain ystävä, jonka kanssa on historiaa, elettyä elämää takana.

Yläkoulussa olimme, kun tutustuimme. Nuoruuden vauhdikkaita vuosia elimme yhdessä ja silloin jos milloin ystävyys oli niitä elämän tärkeimpiä asioita. Paljon koimme yhdessä, yökyläilimme, pahanteossakin olimme aina yhdessä. Kerran tuli kotiin koulusta kirje. Meidät oli määrätty jälki-istuntoon. Syynä katolla kiipeily koulun illanvietossa. 

Emme me nyt kouluaikoja muistelleet. Puhuimme siitä, mitä elämässämme tällä hetkellä tapahtuu, mutta jotenkin mieli matkusti nuoruuteen takaisin ja jostain tuli pintaan kupliva ilo. Sellainen, mitä nykyään harvoin koen. 

Ystävä lähti oltuaan täällä ohikulkumatkalla vajaan pari tuntia. Siinä ajassa ehti kerrata kuulumiset ja päivittää nykytilanne, ihmetellä vähän maailman menoa yleisestikin. Totesimme olevamme edelleen hyvin perinteisesti kristilliseltä arvopohjalta asioita ajattelevia ja hyvä niin. Elämä muuttaa ihmistä aina johonkin suuntaan, mutta on asioita, jotka pysyvät. Ja ihmisiä jotka pysyvät. Kun tähän asti on ystävyys säilynyt, niin varmasti on niin kuin vanhassa partion leirinuotiolla lauletuissa laulussa: ”Tää ystävyys ei raukene, vaan kestää ainiaan. On suuri silloin riemumme, kun jälleen kohdataan...”

Muistoksi jäi kolme kaunista purkkia herkullista, ystävän itse tekemää hilloa ja hyvä mieli.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

”Leuhkapelti”

Ison akvaarion elämää

Vaunu ihanainen talviunille